WAT ZIJN DE VERSCHILLENDE SOORTEN TROMPETTEN?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

De trompet is een ongelooflijk koperinstrument dat op zichzelf al een krachtige erfenis heeft. 

En terwijl vrijwel iedereen wel eens gehoord heeft hoe een trompet klinkt, en er waarschijnlijk ook één in persoon heeft gezien, zijn minder mensen zich bewust van het feit dat er eigenlijk verschillende soorten trompetten bestaan. 

Of je nu een gloednieuwe trompettist bent, of gewoon nieuwsgierig naar het instrument zelf, lees verder om alle ongelooflijke verschillende soorten trompetten die beschikbaar zijn te ontgrendelen en te verkennen!

Trompetten

Soorten trompetten

Om te beginnen moet worden opgemerkt dat trompetten worden gemaakt in verschillende toetsen, waaronder lage F, B♭ , C, D, E♭, E, F, G en A.

B♭ Trompet

Bb trompet

De B♭ trompet is het meest gebruikte type trompet.  In feite is het het type trompet waarmee de overgrote meerderheid van de studenten begint te leren en te oefenen, en het is ook het meest gevraagd voor professionele situaties. 

De C-trompet wordt ook veel gebruikt, omdat hij gebruik maakt van kortere stemmechanieken en een wat helderder geluid geeft dan de B♭ trompet; dat maakt deze trompet de belangrijkste selectie voor talloze orkestrale vertolkers. 

De verschillen tussen deze instrumenten zijn uiterst subtiel en zouden voor het merendeel van de oren moeilijk te merken zijn.

BB-Trompetten

De Cornet

De volgende trompet op onze collectieve lijst is de cornet, die eigenlijk een nauwe neef van de trompet is. Veel beginnende studenten kiezen ervoor om de cornet te gebruiken in plaats van de trompet op B♭, omdat de trompet er iets gecomprimeerd uitziet en de trompet aanzienlijk makkelijker vast te houden is.

Veel musici geven eigenlijk de voorkeur aan de cornet boven de trompet van B♭ omdat deze een lichtere, zachtere toon voortbrengt. Nog een ander familielid van de trompet is de bugel.

Deze kan worden omschreven als een meer gezwollen versie van de trompet, en wordt bovendien op een vergelijkbare manier bespeeld. De flugelhorn is van nature zachter van toon en geeft een veel vergevingsgezinder geluid, wat de belangrijkste reden is dat hij het meest wordt gehoord in de jazzmuziek.

Flugelhorn

De Piccolo

De kleinste trompet die beschikbaar is, is de piccolo trompet. Omdat deze trompet veel minder buizen gebruikt dan de andere trompetten, is zijn toonhoogte veel hoger in vergelijking met de meer conventionele trompetten, en wordt hij het meest gebruikt in omgevingen met een religieus karakter.

Meestal wordt de piccolo gemaakt in de sleutel B♭, maar hij is ook verkrijgbaar in andere toetsen. Een ander kenmerk dat de piccolo onderscheidt is het feit dat de overgrote meerderheid van deze trompetten 4 kleppen hebben in plaats van 3, waarbij de 4e klep is geïmplementeerd om de toonhoogte van het instrument te verlagen.

De piccolo trompet is een octaaf hoger geplaatst dan de standaard B♭ trompet. De overgrote meerderheid van de piccolo trompetten zijn ontworpen om in B♭ of A te spelen, en gebruiken een aparte loden pijp voor elke toets. De tubing in de B♭ piccolo trompet is de helft van de lengte van een standaard B♭ trompet.

En hoewel piccolo trompetten in G, F en hoge C zijn gemaakt, zijn ze in feite veel zeldzamer. De piccolo trompet mag nooit verward worden met de pocket trompet (zie hieronder), aangezien de pocket trompet in bijna dezelfde toonhoogte speelt als de gewone B♭ trompet.

Piccolo-trompet

De B♭ pocket trompet

Een trompet die het meest wordt herkend om zijn korte gestalte, is de B♭ pocket trompet. De gecomprimeerde constructie van de pocket trompet is wat hem een echt uniek geluid geeft. Interessant is dat deze trompetten zelden worden gebruikt.

Terwijl velen beweren dat een pocket trompet niet veel meer is dan een speelgoedachtig instrument, zijn er sommigen die beweren dat pocket trompetten eigenlijk een mooie klankkwaliteit en interessante projectie hebben, dat is in feite vrij uniek in de wereld van het trompetspel.

Hoewel ze klein van formaat zijn, zijn ze eigenlijk net zo luid als trompetten van standaardformaat en hebben ze extreem warme klanken met zeer weinig problemen met betrekking tot de intonatie.

De bugel

Op het gebied van trompetten zonder dapperheid is er eigenlijk een die in de loop van de militaire geschiedenis zeker zijn doel heeft gediend en ook op de renbaan altijd beroemd is gebleven! De bugel!

De bugel is een valsvrije trompet die is afgeleid van de vroege trompetten. Door het feit dat de bugel geen kleppen of andere toonhoogteveranderende apparaten heeft, wordt de toonhoogtecontrole volledig uitgevoerd door variaties van de embouchure van de speler te implementeren, en de bugel is eigenlijk beperkt tot noten die binnen de harmonische reeks vallen.

Trompetten die in de lage G-sleutel worden gegooid, genaamd sopranen, of sopraanbugel, zijn in feite aanpassingen van traditionele militaire bugels en worden het vaakst gebruikt in trommel- en bugelkorpsen, hoewel sopraanbugels zowel draaikleppen als zuigerkranen hebben

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top