WAT JE MOET WETEN VOORDAT JE TROMPETLESSEN NEEMT…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Als je nieuw bent in het trompetspel en serieus overweegt om trompetlessen te nemen, dan moet je eerst en vooral gefeliciteerd worden met het nemen van zo’n grote en positieve stap!

Hoewel veel mensen ervoor kiezen om gewoon te proberen de kunst van het trompetspel alleen te leren, is het volgen van lessen (met een les of via een individuele sessie) zonder twijfel de makkelijkste en meest efficiënte manier om het vak te leren en onder de knie te krijgen. Voordat je naar je eerste trompetles gaat, zijn er een aantal algemene dingen die je moet leren over de basis van de trompet.

Om te beginnen is het essentieel om te begrijpen wat een embouchure precies is, en hoe ze zich precies ontwikkelen. Vanwege het feit dat iedereen individuele tanden en lippen heeft, zijn er een aantal embouchures die je kunt ontwikkelen en het moet worden opgemerkt dat niet één goed en niet één fout is; je moet gewoon degene vinden die je het beste aanvoelt.

Er is echter een aantal standaardregels die voor het overgrote deel van toepassing zijn. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je de mondhoeken stevig vasthoudt, zodat de lucht daar niet uitlekt.

En als je in schubben omhoog gaat, is het over het algemeen een veel beter idee om je lippen meer naar het midden te duwen in plaats van ze strakker te rekken, omdat het rekken het lipweefsel dunner maakt en op zijn beurt het risico met zich meebrengt dat je lippen beschadigd worden, terwijl bovendien de klank van de noten en schubben beduidend dunner lijken te zijn.

Trompet les

Trompettips voor embouchure

Bij de meest gebruikte embouchure, Farkas genaamd, moet u er zeker van zijn dat u uw lippen zo gelijkmatig mogelijk houdt. Het streven om uw kaak een beetje naar buiten te duwen zal helpen om uw tanden meer in het gareel te krijgen.

Er zijn echter ook embouchures waarbij de lippen in (Stevens) of uit (Maggio) moeten worden gerold of gekruld, maar er moet rekening worden gehouden met het feit dat ze elkaar niet mogen overlappen.

Als u begint te begrijpen wat uw favoriete embouchure is, zult u merken dat u een algemeen geluid uit uw instrument krijgt.

Een goede manier om vertrouwd te raken met je instrument is simpelweg door te streven naar het spelen van langere tonen, aangezien dit je lippen en gezichtsspieren zal laten wennen aan het gevoel van vibratie en je in staat zal stellen om beter te leren en te begrijpen hoe je de gewenste toon kunt bereiken.

Je trompettist zal je natuurlijk veel meer leren over embouchure, dit is gewoon een algemene set van informatie, zodat je in het woord kunt cueëren en wat meer kennis hebt wanneer je begint met het ontwikkelen van je embouchure.

Je moet natuurlijk ook een algemeen concept hebben in het begrijpen van je mondstuk. Om te beginnen is het meestal aan te raden dat u net zoveel van uw onderlip heeft als uw bovenlip op het mondstuk; beide moeten gelijkmatig in balans zijn op het mondstuk.

Er zijn zeker individuele verschillen in het gebit, de lippen en de schedel als geheel, dus u moet het mondstuk gewoon in de voor u meest comfortabele en natuurlijke positie plaatsen.

Als u om welke reden dan ook vindt dat uw mondstuk drastisch meer op een van beide lippen zit, is het sterk aan te raden om het aan te passen, zodat het meer in het midden van uw lippen zit.

Indien nodig kan het zelfs raadzaam zijn om iets meer van uw bovenlip te hebben dan uw onderlip op het mondstuk, omdat uw mondstuk op de onderlip moet kunnen zitten, zodat er een minimale druk op de bovenlip wordt uitgeoefend, waardoor deze vrijer kan trillen.

Veel beginners vragen zich vaak af of droge lippen of natte lippen de voorkeur genieten bij het trompetspel, maar er moet worden opgemerkt dat beide manieren correct zijn.

Droge lippen blijven aan het mondstuk plakken en zullen niet uitglijden. Terwijl de natte lippen juist onder het mondstuk schuiven, wat de aanpassing vergemakkelijkt.

Ook hier geldt weer dat dit vaker dan niet alleen een kwestie van voorkeur is. Neem de tijd om met beide opties te experimenteren om te bepalen welke het beste voor u voelt.

Als het gaat om ademhalingstechnieken, moet je altijd een volle, diepe adem nemen voordat je je lippen op de trompet drukt. Zorg ervoor dat je je schouders niet optilt bij het inhaleren, maar ontspan je volledig terwijl je inademt, in plaats van jezelf aan te spannen.

En vergeet niet, houd nooit je lucht in, maar adem in op tempo en blaas direct.

Speelhouding

Er zijn natuurlijk een aantal dingen om rekening mee te houden als het gaat om trompetspelende houding, en het vasthouden van het instrument ook.

Om te beginnen, wijs de bel nooit naar de vloer, hoewel het volkomen natuurlijk is om de trompet iets naar beneden te laten wijzen, maar niet te veel. Vergeet niet om nooit je knieën vast te zetten, en je schouders te ontspannen, maar niet te slikken.

Zorg ervoor dat u uw armen een beetje uit de buurt van uw lichaam houdt. Probeer jezelf in een goede fysieke conditie te houden, want dit zal zowel je houding als je ademhalingstechniek ten goede komen.

houden van het instrument, of je nu rechtshandig of linkshandig bent, is er een goede methode om dit te doen:

Rechtshandig:

  • Met je duim tussen de 1ste en 2de klepbehuizing of voor de 1ste klepbehuizing.
  • Index-, midden- en ringvingers moeten aan de kleppen (vingerknoppen) zitten.
  • Uw pink moet op de haak zitten (het is niet aan te raden om uw pink in de haak te houden om overmatige druk te voorkomen).

Linkshandig:

  • Met uw duim op de 1e ventielschuif (de meeste trompetten hebben een haak voor uw duim).
  • Wijsvinger en middelvinger moeten achter het 3de ventielhuis worden geplaatst.
  • Uw ringvinger in de 3de ventielschuifring plaatsen.
  • Pinky finger onder de 3de ventielschuif.

Houd uw trompet nooit te stevig vast en vergeet niet het gewicht van de trompet alleen met uw linkerhand te ondersteunen, omdat u dan de kleppen veel efficiënter met uw rechterhand kunt duwen.

En als het gaat om de manier waarop je de ventielen drukt, is het aan te raden om het recht naar beneden te doen met de “kussens” van je vingers. Als u ze herhaaldelijk diagonaal indrukt, is de kans groot dat ze gaan vastlopen.

Zorg ervoor dat je altijd minstens 15 minuten per dag oefent, hoewel een uurtje het meest aan te raden is om je vaardigheid echt te laten groeien en ontwikkelen. Nu heb je alle basisprincipes en ben je klaar om je eerste trompetles te beginnen!

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top