Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Als beginnende trompettist kan het moeilijk en ingewikkeld zijn om te weten welke delen van de trompetten welke zijn, wat ze doen en hoe je ze moet onderhouden om je trompet in de best mogelijke conditie te houden.

Dit artikel is bedoeld om beginnende trompettisten te helpen hun trompet beter te begrijpen, en het onderhoud dat nodig is om de trompet te laten werken en het beste geluid te produceren.

We hopen dat we u hebben geholpen om uw trompet en trompetonderdelen op de beste manier te onderhouden.

Trompet onderdelen

Trompet onderdelen

Mondstuk

mondstuk

Het mondstuk is een uitneembaar onderdeel dat op de lippen wordt geplaatst om het geluid te creëren.

Er zijn veel verschillende versies, merken en opties bij de aankoop van een nieuw mondstuk, en velen zullen adverteren dat ze het spelen van de trompet veel gemakkelijker kunnen maken.

De beste manier om je spel te verbeteren is echter om te blijven oefenen.

Leadpipe – leiding

trompet leiding

De leadpipe is het trompetgedeelte waar je je mondstuk aan vastmaakt. Dit gedeelte moet regelmatig worden gereinigd vanwege het speeksel dat zich daar zal afzetten, wat uiteindelijk kan leiden tot roestvorming en zelfs schimmelvorming als het niet goed wordt

Vingerknoppen

Dit zijn de knoppen die je gebruikt om verschillende noten en toetsen te spelen. Er zijn drie toetsen voor elke trompet, die worden gespeeld door de wijsvinger, de middelvinger en de beltoon.

Kleine Vingerhaak

kleine vingerhaak

De pinkhaak is een kleine haak op de leadpipe om je te helpen de trompet te ondersteunen tijdens het spelen. Dit zorgt voor een comfortabeler spel en maakt het mogelijk om met één hand te spelen als dat nodig is.

Bel

Het is het geluid van het instrument dat naar buiten komt; het werkt als een spreker en projecteert het geluid.

Watersleutel

De watersleutel is een eenvoudig ventiel of kraantje, afhankelijk van uw instrument, en dit laat toe om alle opgebouwde vloeistof en speeksel uit het instrument te laten weglopen. De watersleutel moet na elk spel worden verwijderd en regelmatig worden gereinigd om de trompet in orde te houden.

Stemschuif

De stemschuif is een kleine schuif die op het instrument omhoog en omlaag gaat, waardoor de toonhoogte en de toonhoogte van het instrument voor verschillende nummers verandert. Dit moet regelmatig worden gesmeerd en onderhouden voor een goed trompetonderhoud, zodat je de stemming kunt veranderen wanneer je dat nodig hebt.

1ste, 2de en 3de klep

De kleppen zijn de onderdelen onder de vingerknoppen, en ze helpen de luchtstroom door het instrument te sturen. Ze worden beschermd door buizen, die ook helpen bij het sturen van de luchtstroom, en ze zijn een belangrijke rol in het veranderen van de toonhoogte tijdens het spel.

1ste klepschuif

Met dit deel kun je de verbuiging van je instrument aanpassen wanneer je op de eerste vingerknop drukt voor een meer expressief spel.

2e ventielschuif

De tweede ventielschuif wordt alleen gebruikt voor reiniging en onderhoud.

3e ventielschuif

Met de derde klepschuif kunnen de spelers de verbuiging van het instrument wijzigen wanneer de derde klep wordt ingedrukt. Hierdoor kunnen de lagere noten worden bereikt zonder dat er een scherpe of vlakke klank ontstaat.

Onderste klepafsluiters

Deze doppen vangen overtollig vocht en oliën op die afkomstig zijn van het spelen of het schoonmaken van uw trompet. Ze zijn gemakkelijk te verwijderen voor het reinigen en moeten regelmatig worden gereinigd voor een goed onderhoud om uw trompet in orde te houden.

Beugel

De beugel houdt al uw stemmechanieken op hun plaats.

Hoe zorg je voor een trompet

Het schoonmaken van je trompet is een belangrijk onderdeel van het trompetspel en is een basisroutine die je regelmatig moet doen om je trompet in de best mogelijke staat te houden en het beste geluid te laten voortbrengen. Om uw trompet goed schoon te maken heeft u verschillende hulpmiddelen en producten nodig om u te helpen.

  • Een gootsteen of badkuip gevuld met lauw water.
  • Een kleine hoeveelheid afwasmiddel
  • Een slang voor het reinigen van de zijkanten en de loden pijp
  • Een borstel voor het ventielhuis
  • Glijvet
  • Klepolie

Het eerste wat u moet doen is al uw tools en producten samenbrengen en organiseren om het zo gemakkelijk mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat u niets verliest. Begin met het verwijderen van elke ventielschuif. Forceer ze niet en gebruik geen tang en gereedschap, maar schuif ze er gewoon zo voorzichtig mogelijk uit.  Het moet relatief eenvoudig zijn om de schuifjes uit te trekken; als dat niet het geval is, moet u uw trompet naar een professionele reparateur brengen. Wees voorzichtig met kleinere onderdelen die kunnen rollen en gemakkelijk verloren kunnen gaan. Leg ze opzij op een veilige plaats op een ondergrond die ze niet laat rollen, zoals een handdoek. Laat vervolgens alle afzonderlijke trompetonderdelen een paar minuten in het water weken en duw de slang dan door de slang en spoel elk onderdeel af met schoon water en leg ze op een handdoek om uit te drogen. Maak nu elk van de verschillende slangen schoon met behulp van de slang- en kleppenborstel, spoel vervolgens elk van de buizen uit en laat ze drogen. Droog de buitenkant van de trompet voorzichtig af met een zachte handdoek en laat elk deel volledig drogen. Voordat u de trompet weer in elkaar zet, moet u elk van de glijbanen invetten. Zodra de trompet weer in elkaar is gezet kunt u beginnen met het reinigen van de kleppen.  Wees zeer voorzichtig om de zijkant niet nat te maken met de vilten kussentjes, omdat dit de trompet kan beschadigen. Laat ze drogen zonder gebruik te maken van een handdoek en smeer elke klep in met olie. Zodra dit is gedaan, moet de trompet volledig schoon en klaar voor gebruik zijn. Conclusie We hopen dat dit artikel over trompetonderdelen heeft geholpen om elk onderdeel van de trompet af te breken en uit te leggen en u heeft geholpen om de reinigingsprocessen beter te begrijpen, zodat uw trompet zo lang mogelijk meegaat en het beste geluid blijft produceren.  Het spelen van een instrument is erg leuk, en de trompet is een geweldige optie om te kiezen. Elke muzikant moet weten hoe hij of zij goed voor zijn of haar instrument moet zorgen, en wij streven ernaar om te helpen. Gelukkig spelen!

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top