HOE PLAKKENDE TROMPETKLEPPEN & ANDERE VEELVOORKOMENDE PROBLEMEN OP TE LOSSEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Het ervaren van problemen met trompetkleponderdelen en andere componenten is een veelvoorkomend onderdeel van het bezit van uw instrument, maar veel problemen kunnen met gemak worden opgelost.

Trompetten hebben veel componenten nodig die samenwerken om goed te kunnen functioneren. Helaas kunnen veel van deze onderdelen last hebben van problemen die het spel beïnvloeden. 

Sommige van de problemen met deze onderdelen kunnen zelfs van invloed zijn op de manier waarop andere componenten van de trompet functioneren.

Na een tijdje spelen kun je verschillende problemen ondervinden met de trompetkleppen, zoals kleven. Onderdelen zoals schuiven en kleppen zijn beweegbaar, dus de goede werking ervan is een prioriteit. 

Beweegbare onderdelen hebben waarschijnlijk de neiging om meer problemen te veroorzaken dan die welke stilstaan, en dergelijke problemen zijn volkomen normaal.

Het mondstuk kan daarentegen wel worden verwijderd, maar het beweegt niet zoals de andere onderdelen. Er zijn verschillende manieren om veel voorkomende functionele problemen met uw trompet op te lossen.

HOE PLAKKENDE TROMPETKLEPPEN & ANDERE VEELVOORKOMENDE PROBLEMEN OP TE LOSSEN

Ontbrekende knoppen

Ontbrekende trompetklepknoppen kunnen een probleem zijn voor diegenen die vintage trompetmodellen kopen. U kunt vaak online nieuwe kopen of waar u andere trompetreparatieonderdelen vindt. Het is het beste om trompetknoppen te laten vervangen door een professional.

Kleverige kleppen

Een van de meest voorkomende problemen met kleppen is het kleven. Kleppen zijn bedoeld om soepel op en neer te bewegen om goed te kunnen spelen, maar kleverige kleppen kunnen op bepaalde plaatsen vast komen te zitten. 

Dit gebeurt meestal als de kleppen vast komen te zitten halverwege het drukken of net als ze op het punt staan te worden gedrukt. Plakkende kleppen maken het moeilijk om te spelen en verpesten je geluid.

De beste manier om met kleverige kleppen om te gaan is om een goede kwaliteit klepolie te gebruiken en ze zo vaak als nodig te smeren. Blue Juice ventielolie is een van de beste soorten die verkrijgbaar zijn en wordt door de meeste frequente spelers ten zeerste aanbevolen. 

Degenen die elke dag spelen of oefenen moeten de kleppen van de trompet minstens één keer per week smeren. Degenen die elke dag lang spelen, moeten de kleppen misschien nog vaker smeren.

Hoe trompetkleppen oliën

Als u niet gewend bent om uw eigen trompetkleppen te oliën, kunt u de volgende stappen uitvoeren om het proces soepeler te laten verlopen. Het oliën van de kleppen is niet moeilijk, maar het is toch verstandig om een paar tips in gedachten te houden wanneer u dit doet.

Jongere spelers zonder ervaring kunnen beter eerst de hulp van de ouders inroepen bij de instructeurs. Ouders van jonge trompetspelers moeten gewend zijn aan de stappen van het oliën van de kleppen en aan eenvoudige trompetklepreparatietechnieken.

  • Oliehoudende trompetkleppen op de gemakkelijke manier
  • Leg de trompet op een vlakke ondergrond.
  • Schroef de eerste ventielschuif los, en schuif de klep er net iets uit. (Als het ventiel volledig wordt uitgetrokken, is de kans groter dat het valt en beschadigd raakt. Het kan ook op de verkeerde manier teruggezet worden). Zorg ervoor dat u slechts één schuif tegelijk uittrekt, zodat ze niet door elkaar worden gehaald.
  • Plaats een paar druppels olie op de as van de klep (niet in de gaten).
  • Schuif het ventiel weer naar binnen tot er een klikgeluid te horen is, en draai het ventieldopje vast.

Mogelijke problemen die zich kunnen voordoen na olievervuiling

  • De trompet kan niet worden geblazen. Dit komt waarschijnlijk doordat het ventiel achterstevoren is geplaatst. Het kan worden bevestigd door het ventiel terug te trekken en te controleren of de nummering in de richting van het mondstuk wijst.
  • De ventielen zijn te plakkerig. Dit kan gebeuren als de olie in de trompetklephouder door de olie is losgeraakt. Dit kan worden verholpen door het ventiel naar buiten te trekken en grondig af te vegen met een schone doek.
  • De olie moet dan weer worden geolied voordat deze weer wordt teruggeplaatst. Het kan ook nuttig zijn om het onderste ventieldopje te verwijderen om het ventielhuis te reinigen.

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top