EEN BEGINNERSGIDS: JE EERSTE TROMPETLES

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

EEN BEGINNERSGIDS: JE EERSTE TROMPETLES

Je hebt ongetwijfeld de namen gehoord van zoveel gerenommeerde trompettisten, Miles Davis, Louis Armstrong, Chet Baker en Dizzy Gillespie, om er maar een paar te noemen. 

Misschien hebben deze legendarische muzikanten u wel geïnspireerd om de trompet op te pakken. Maar op een gegeven moment waren ze allemaal beginners en moesten ze allemaal heel hard werken om het deugdzame niveau van spelen te bereiken. 

Of je nu indruk wilt maken op je vrienden, in een band wilt spelen of gewoon de stress wilt wegnemen, hier zijn alle trompetprincipes die je op weg helpen in je nieuwe praktijk!

Louis Armstrong

Om te beginnen moet u uw trompet selecteren. Of u nu kiest voor de aankoop van een trompet of gewoon voor de huur van een trompet is geheel aan u! 

Je beste optie is om gewoon naar de dichtstbijzijnde lokale muziekwinkel te gaan en te vragen naar studenten trompetten die te huur of te koop zijn. Zorg ervoor dat je vraagt of de trompet in de B flat key zit (de voorkeursoptie voor beginners). 

Hoewel je misschien een andere sleutel krijgt, is een concert B-flat gewoon de makkelijkste schaal om te leren aan het eind van de dag. Maak je geen zorgen als de trompet die je kiest een ongelabeld merk is, veel studententrompetten komen met ongemarkeerde merken en ze zijn meer dan prima om mee te beginnen.

Controleer voor de aankoop of ondertekening van de huurovereenkomst de volgende drie zaken: dat het ventielhuis geen deuken heeft, dat de kleppen soepel op en neer bewegen en niet te luidruchtig zijn, en ook dat alle dia’s vrijelijk heen en weer bewegen.

Als je eenmaal thuis bent gekomen met je trompet, voordat je hem uit de koffer haalt, zijn er een paar trompetprincipes die je moet implementeren voordat je hem zelfs tegen je lippen drukt. 

Begin uw oefening met het zeggen van de letter “M”, stop wanneer het M geluid trilt naar een “mmm” geluid. Houd deze positie met je lippen vast en begin met de positie door te blazen, om een zoemend geluid te creëren. 

Hoewel dit de eerste paar keer dat u oefent misschien vreemd aanvoelt of klinkt, is dit in feite de basispositie van de lippen die u moet gebruiken als u op uw trompet speelt.

Om te oefenen en te vergrendelen in het zoemende geluid dat je moet bereiken om je trompet te spelen. Een goede tip is om gewoon te doen alsof er een klein stukje papier op het puntje van je tong ligt. 

Steek dan het puntje van je tong heel lichtjes uit en probeer het papier snel van je tong af te schrapen en dan uit je mond te spuwen. Laat je lippen elkaar vangen, op een manier die lijkt op een ‘frambozenslag’.

Als je eenmaal de basis van de trompettip onder de knie hebt, ben je klaar om je nieuwe instrument daadwerkelijk op te pakken! 

Als je je trompet volledig in elkaar hebt gezet, adem je in via je mond en neem je de juiste lippositie in, plaats je de trompet tot aan je lippen en begin je te vibreren met behulp van je lippen en creëer je dat zoemende geluid. Druk nog niet op een van de kleppen. 

Je moet gewoon beginnen met het gevoel van je lippen te herkennen als ze van strakheid veranderen en beginnen vast te zitten in je eerste noot. Na de eerste noot begint u uw lippen een beetje aan te spannen en drukt u zachtjes op de kleppen één en twee. 

De ventielen zijn genummerd van één tot en met drie, waarbij ventiel nummer één het dichtst bij je staat en ventiel nummer drie het dichtst bij de bel van de hoorn. Je hebt officieel je eerste twee noten op de trompet gespeeld!

Een goede tip als je moeite hebt om het zoemende geluid onder de knie te krijgen, is om altijd een mondstuk bij je te dragen. Als je op de juiste manier in je mondstuk zoemt, maak je een samenhangend geluid, vergelijkbaar met een eendengeluid. Als je klinkt als Donald Duck, maak je geen zorgen, je doet het goed.

Je bent nu klaar om het proces van het leren van je allereerste toonladder te beginnen. Een toonladder is een verzameling van oplopende of aflopende toonhoogtes die elkaar opvolgen op basis van een bepaald schema van intervallen.

  • Begin met C: Je kunt deze noot op je trompet spelen terwijl je geen kleppen naar beneden drukt.
  • Ga dan naar D: Druk op de kleppen één en drie naar beneden. Als je D niet kunt spelen, probeer dan je lippen nauwelijks aan te spannen.
  • Speel E: Draai je lippen nog wat strakker en druk de kleppen één en twee naar beneden.
  • Ga naar F: Draai je lippen nog wat strakker en druk ventiel één naar beneden.
  • Ga naar G: Draai je lippen iets meer aan, maar druk geen ventielen naar beneden.
  • Kom naar A: Draai je lippen wat strakker en druk ventielen één en twee naar beneden.
  • Ga naar B: Draai je lippen iets meer aan en druk alleen ventiel twee naar beneden.
  • Eindig met hoge C: Laat alle ventielen los.

Trompet les

Je hebt officieel je eerste C-toonladder (Concert B-spel) op een trompet gespeeld. U bent nu klaar om een trompetmuziekboek te kopen bij uw plaatselijke muziekwinkel om nog meer te leren! 

Er zijn zelfs een aantal prachtige tutorials online beschikbaar die kunnen helpen uw vaardigheid aanzienlijk te ontwikkelen! Probeer elke dag minstens 15 minuten te oefenen, hoewel een uur de aanbevolen speeltijd is om je vaardigheid echt op te bouwen. 

Zelfs 15 minuten per dag kunnen je trompetspelvaardigheden aanzienlijk verbeteren en versterken. Probeer je niet te laten ontmoedigen, het leren van de kunst van het trompetspel kost veel tijd. 

Blijf positief, blijf spelen en oefenen, en je zult de vooruitgang die je maakt en hoe je begint te groeien als trompetspeler opmerken!

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top